Nyhed
Header left
Header right

27-08-14 - Cintiq 13HD Anmeldelse

Længe har jeg gået og kigget på en ny tegneplade til min computer. Jeg ville gerne opgradere lidt fra min Wacom Bamboo Pen + Touch, som efterhånden trængte til at gå på pension. Oprindeligt havde jeg øjnene på en Cintiq 24HD Touch, men til en hæftig pris af 22.000 kr, måtte det nok vente lidt. Derfor flyttede jeg fokus over på dens lillebror, Cintiq 13HD. Den er mindre, men kan meget af det samme - dog uden touch-funktionen. For er par uger siden tog jeg mig så endelig sammen og bestilte den over nettet. Nu da jeg har prøvet lidt af hvert med den, kan jeg dele ud af min erfaring - og jeg tilstår, jeg er dælme imponeret!

Da jeg havde sat den op på mit (alt for lille) computerbord, var jeg klar til at gå igang. Jeg havde dog lidt problemer først, da den fungerer som en ekstra skærm i windows, og pennen ikke reagerede på selve cintiq'en. Men inde i windows' skærmopsætning fik jeg hurtigt placeret den korrekt i forhold til min hovedskærm, så jeg gnidningsløst kunne flytte cursoren mellem de to skærme. Og med Cintiq'ens Display Toggle funktion, kan man let hoppe fra den ene til den anden skærm uden overhovedet at flytte pennen - fantastisk funktion!

Selve skærmen er 13 tommer. Overfladen af skærmen har en god tekstur og er rigtig god at tegne på. Jeg er spændt på at se hvor hurtigt den bliver slidt, men materialet føles meget holdbart indtil videre. Første gang jeg tegnede med den, måtte jeg lige ind i indstillingerne for at skrue helt op for lysstyrken, for at matche min hovedskærm. Jeg synes farvegengivelsen er god - men ikke helt så god som min hovedskærm (23" TFT ViewSonic). Så nogle gange må jeg åbne et ekstra vindue på hovedskærmen, for at holde øje med farverne i mine tegninger. Forskellen er ikke stor, men jeg kan alligevel bedre se nuancerne på en større skærm. Ellers er skærmen super skarp med en opløsning på 1920x1080 - dog kan den være lidt svær at bruge i daglys nær et vindue. Pga. overfladen kan det være lidt svært at se detaljer på skærmen, hvis der er for meget lys. Ud over det, blev jeg opmærksom på noget mærkeligt. Helt ude i kanterne af skærmen er der lidt unøjagtigheder i forhold til synkronisering af pen og cursor. Jeg troede først, det ville volde mig store problemer, men det betyder faktisk ikke noget længere, da jeg aldrig rigtigt kigger på pennen når jeg tegner - men derimod kun cursoren. Sandheden er nok, at man vender sig til den slags småting.

Selve pladen har fire knapper og et knaphjul med fem knapper i. Man kan sætte alle knapper op præcis som man lyster. Jeg har blandt andet placeret undo-genvej, alt-knap, ctrl-knap og shift-knap her. Herved behøver jeg kun sjældent at røre ved mit keyboard når jeg tegner. Man kan også sætte en af knapperne op til at være en undermenu, hvor du gemmer endnu flere genveje, som eks. gemme-funktion eller transform-funktion, hvilket gør alt super tilgængeligt.

Cintiq'ens støttefod kan indstilles i tre forskellige positioner, afhængig af hvordan du har brug for skærmen. Hvis du er vant til at tegne med blok på skødet, kan det også sagtens lade sig gøre at sidde med den uden støtte. Her er det eneste problem dog kablet. Godt nok har designerne været kloge nok til at inkludere usb, strøm og hdmi i ét og samme kabel, men det gør bare at tegnepladen føles lidt akavet at flytte rundt på, hvis man sidder med den i skødet.

Den medfølgende pen er super god og let at arbejde med. Den gør min gamle Bamboopen til skamme. Her får man dobbelt så mange trykniveauer på hele 2048! Forskellen følte jeg straks, da jeg begyndte tegne. Jeg skal trykke ret så hårdt, for at få pennen op på højeste tryk, hvilket betyder at man har meget mere kontrol over sine streger. Penne har også tilt sensitivity, hvilket gør at man kan forme stregerne ved at tilte pennen, mens man tegner.

Cursoren følger pænt med pennen, og jeg har kun oplevet forsinkelse på cursoren når jeg tegner med meget hurtige bevægelser. Det er ikke noget der har generet mig, da man hurtigt vender sig til det. Men jeg går også ud fra, at forsinkelse på cursor afhænger af ens processor og grafikkort.

Alt i alt, føles den fantastisk at tegne med. God responstid, let tilgængelige knapper, mange trykniveauer, god tekstur at tegne på - det hele medvirker til at lette mit tegnearbejde en hel del! Det er lige hvad jeg har brug for, og jeg er glad for at jeg tog mig sammen til at opgradere fra min stakkels Bamboo. Jeg kan let anbefale Cintiq 13HD til enhver som holder af at tegne på computeren, og som gerne vil effektivisere sin tegneproces. Det eneste jeg mangler nu, er et større computerbord.

Tilbage til Forside

Mail: casper@cassan.dk - Tlf.27 32 88 27

Top ↑